Hoge windmolens in de buurt hebben een negatief effect op de waarde van je woning

Dat schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA) dinsdag in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Woningen die op maximaal 2 kilometer afstand een windmolen van ten minste 150 meter hoog hadden staan, zijn volgens het onderzoek 5 procent minder waard dan een woning zonder windmolen in de buurt.

In het algemeen stijgen de woningprijzen binnen een straal van 2 kilometer van windmolens minder hard dan elders, maar met name hogere windmolens blijken een negatief effect te hebben op huizenprijzen. Waar een hoge windmolen een woning 5 procent minder waard maakt, heeft een turbine van 50 tot 150 meter hoog een negatief effect van ongeveer 2,5 procent op de waarde van een woning.

De onderzoekers hebben geen statistisch bewijs gevonden voor effecten op de waarde van woningen op meer dan 2 kilometer afstand van een windmolen. Ook is er geen bewijs gevonden voor extra effecten van een tweede of meerdere windturbines.

Nu.nl 17-12/19

Onderzoek UvA 17-12/19